Traçar l’itinerari de Turquia a l’Iran

ANKARA, TURQUIA. Divendres, 15 de gener de 2016. Des que arribem a Ankara, la capital de Turquia, estem provant de traçar un full de ruta per arribar a Iran. I no és fàcil. Si una es limités a mirar el mapa es plantejaria com a itinerari més senzill creuar tota Turquia per la carretera E-88 i E-80 passant per Erzurum fins a Doğubayazıt i d’allà creuar la frontera a Bazargan cap a l’Iran. Però no resulta tan fàcil com sembla i us expliquem el per què.

Només aterrar a l’aeroport internacional Sabiha Gokcen a Istanbul ens va fer bastant respecte. El 23 de desembre de 2015 es van produir vàries explosions que estan sent investigades per les autoritats turques, segons les últimes informacions proporcionades pel Ministeri d’Assumptes Exteriors espanyol. Dos dies després que aterréssim en aquest aeroport, el 12 de gener de 2016, es va produir un atemptat a Istanbul atribuït al grup terrorista ISIS. Ens trobàvem a Bolu, un poble de muntanya a 300 quilòmetres a l’est d’Istanbul, de manera que ens en vam assabentar pels mitjans de comunicació. Quatre dies després, el 14 de gener, un atac kurd a un complex policial a Diyarbakir, al sud-est de Turquia, se salda amb sis morts i desenes de ferits. En aquest moment ens trobem a Ankara, la capital turca, que a l’octubre de 2015 va patir un greu atemptat que va acabar amb la vida de quasi un centenar de persones i desenes de ferits.

Turquia s’ha convertit el 2015 en un polvorí

Al cap i a la fi, Turquia és un polvorí. Un polvorí en el qual grans ciutats com ara Istanbul i Ankara pateixen atemptats de la mà de l’ISIS. Un polvorí que és porta d’entrada a milers de refugiats siris que van protagonitzar el 2015 la major crisi migratòria de tots els temps. Un polvorí castigat també per les accions terroristes del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) que va trencar l’alto al foc el juliol del 2015 després de l’atac turc a la guerrilla kurda que opera al nord de l’Iraq. Un polvorí en el qual creixen, a més a més, les tensions amb Rússia per l’abatiment d’un bombarder rus en aigües turques el novembre del 2015.

Quin itinerari escollim?

Doncs bé, el sud de Turquia està controlat per l’ISIS i el sud-est pel PKK, que està guanyant posicions cap al nord. De fet, a les províncies de Batman, Tunceli, Erzurum, Ardahan, Kars, Siirt i Diyarbakir s’estan produint enfrontaments entre militants del PKK i les Forces Armades i Gendarmeria turques. A totes aquestes províncies s’han declarat zones especials de seguretat, en les quals l’entrada està subjecte a una autorització de les forces turques en un context en el qual la situació de seguretat i les mesures d’aquestes autoritats poden variar dia rere dia en funció de l’evolució dels esdeveniments. El ministeri d’Assumptes Exteriors especifica que “cal insistir que els riscos són altíssims”. Evidentment, no creuarem a l’est ni al sud-est turc.

Una altra opció que se’ns obre és creuar a Armènia, no obstant, “les fronteres terrestres amb Turquia i Azerbaidjan estan tancades”. Geòrgia es presenta com l’única opció viable. És un país relativament segur, menys les províncies d’Ossètia del Sud i Abjasia, que no estan sota el control del govern de Tbilisi. Les tropes russes controlen aquests territoris i els seus límits administratius. Sens dubte és una bona opció. Seria simplement qüestió de creuar a Azerbaidjan des de Geòrgia i d’allà a Iran. Però de nou sorgeix una altra problemàtica. El Ministeri d’Assumptes Exteriors desaconsella absolutament visitar les ciutats de Ganya, Lenkoran i Nardaran, en les quals les Forces de seguretat azerbaidjanes estan realitzant operacions policials contra l’extremisme islàmic. I resulta que Lenkoran és la ciutat més important abans de creuar a Iran. Tot i així, és l’opció més plausible, donat que el PKK controla tot el territori turc fins a Erzurum i la frontera turca amb Armènia segueix tancada.

Aquest és l’escenari turc actual, en el qual només us hem mencionat les particularitats socials i polítiques i hem relegat les consideracions geogràfiques o climatològiques a un segon pla, donat que generalment ens inquieten més les accions de l’ésser humà que les de la naturalesa.

Petit resum dels successos recents a Turquia:

Octubre de 2015. Atemptat a Ankara que acaba amb quasi 100 morts

Novembre de 2015. Turquia abat un bombarder rus

Desembre de 2015. Explosions a l’aeroport de Sabiha Gokcen d’Istanbul

Gener de 2016. Atemptat a Istanbul atribuït a l’ISIS

Gener de 2016. Atac kurd a Diyarbakir, sud-est de Turquia

© 2018. 2 Femmes en 2Cv. Eva Serra & Ana Vega.

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?